Objava: 07/06/2022

FLAG ALBA organizirao je studijsku posjetu FLAG-ovima iz regije Kalabrije: FLAG – “La Perla del Tirreno”, Flag dello Stretto, Flag – I Borghi Marinari dello Ionio i FLAG Jonio 2 u razdoblju od 31.05.2022.-04.06.2022. godine. Svrha posjete je razmjena znanja i iskustva između FLAG-a Alba i FLAG-ova iz regije Kalabrije te upoznavanje sa realiziranim projektima putem Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo od strane talijanskih FLAG-ova.

Prvi dan, 31.05.svibnja 2022.godine bili smo na području Flag dello Stretto gdje smo se imali prilike posjetiti tradicionalnih brodova tzv. Feluche na kojima se lovi riba sabljarka koja je ovo ime dobila upravo zbog svog izgleda, a to je karakterističan mač iznad gornje čeljusti. Nakon toga, uslijedio je kratki razgled Bagnare na vlakiću i to među voćnjacima i vinogradima.
Drugi dan, 01.lipnja 2022. posjetili smo FLAG Jonio 2. U jutarnjim satima posjetili smo MUSABU- Muzej Santa Barbara. Riječ je o muzejskom parku ispunjen suvremenom umjetnošću, a stvorenom oko ostataka drevnog samostana Santa Barbare. Osnivač parka je Nick Spatari koji je zajedno sa svojom ženom Hiske Maas stvorio ovaj park uz cestu koja povezuje jonsku i Tiransku stranu. U sklopu posjete ovom muzeju imali smo prilike i vidjeti trodimenzionalnu 14 metara veliku sliku koja pokriva svod samostana zahvaljujući kojoj je i nazivaju „Sikstinska kapela Kalabrije“.
U popodnevnim satima posjetili smo tvornicu bakalara tj. Pesce Stocco di Mammola gdje smo se upoznali sa cjelokupnim postupkom čišćenja i obrade ove vrste ribe te koji dijelovi ove ribe se koriste u kojim jelima. Također, posjetili smo i ribarsku luku u kojima su realizirana dva projekta putem FLAG-a. Prvi se odnosi na ledomat postavljen na ribarskoj luci te dostupan za sve ribare, ali i stanovnike ovog mjesta. Ledomat se koristi putem žetona, dok je grad Roccella Jonica za svoje ribare osigurala žetone po povlaštenim cijenama. Drugi projekt FLAG-a Jonio 2 odnosio se na izgrađene boksove za razvrstavanje otpada koji je omogućavao ribarima da po povratku u luku imaju mjesto na koje se sav ulovljeni otpad može pravilno razvrstati. Svakom ribaru za pristup boksevima potrebna je kartica, a kod odlaganja otpada mjeri se količina otpada koja je donese kako bi sukladno tome regija Kalabrija isplatila određene poticaje za razvrstani otpad.
Treći dan, 02. lipnja 2022. je bio rezerviran za posjet FLAG – “La Perla del Tirreno” gdje smo u jutarnjim satima kratko pogledali mjesto San Lucido, a potom smo posjetili dvije tvornice u kojima se stvaraju lokalni proizvodi na bazi plave ribe. Jedna tvornica se bazira na proizvodima sa inčunima, a druga na proizvodima i sa inčunim, ali i sa tunom. Za kraj posjete ovom FLAG-u posjetili smo i njihov ured kamo su nam predstavili projekt koji su oni realizirali, a riječ je o ribarskim kašetama sa čipovima koje su povezane sa izrađenom mobilnom aplikacijom kako bi se ribaru omogućilo da ulovljenu i razvrstanu ribu poveže sa koordinatama na kojima je ista i ulovljena.
Četvrti dan, 3. lipnja 2022. posjetili smo Flag – I Borghi Marinari dello Ionio marinari dello Ionio te smo se sastali sa čelnicima grada Cariati i gradonačelnicom Filomena Greco. U popodnevnim satima posjetili smo i tvornicu tradicionalnih barka kamo smo dobili uvid u njihov način izrade, ali imali i smo prilike vidjeti i nove, bogato opremljene koče.
Veliko hvala našim prijateljima FLAG – “La Perla del Tirreno”, Flag dello Stretto, Flag – I Borghi Marinari dello Ionio i FLAG Jonio 2 što su nam bili odlični domaćini i omogućili nam da se upoznamo sa prekrasnom Kalabrijom i sa njihovim projektima financiranim iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Veselimo se vašem skorom dolasku u Istru!
Ovaj događaj je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.