Objava: 01/12/2022

FLAG ALBA bio je domaćin FLAG-ovima iz regije Kalabrije i to predstavnicima iz FLAG-a Perla del Tirreno, FLAG-a dello Stretto, FLAG-a Borghi marinari dello Ionio, FLAG-a Jonio 2, predstavnicima tvornice bakalara iz Mammole, predstavnicima restorana Tenuta San Nicodemo i Il Ponte u razdoblju od 24.11.2022.-27.11.2022. godine.

Svrha posjete je bila sudjelovanje regije Kalabrije na CROFISH-u (Sajam ribarstva i ribarske opreme) u Poreču kako bi predstavili jela pripravljena sa sušenim bakalarom po njihovoj recepturi, a koji je u Kalabriji poznatiji kao Lo stoccafisso di Mammola te upoznavanje sa ribarskom tradicijom i projektima iz područja ribarstva na području FLAG Alba i Istre.

Ovaj posjet FLAG-ova iz Kalabrije iskoristili smo i da im pokažemo ribarsku tradiciju i običaje u Istri pa smo tako za prvi dan njihovog dolaska tj. 24.studenog 2022. godine odveli u Mošćeničku Draga. Ondje nas je dočekala naša ribarica Marina Barković Blaženić, vlasnica obrta za morski ribolov i trgovinu „MRAMORKA“ iz Rapca koja im je pokazala soljenje sardela te stavljanje ješke na parangal, a za kraj su naši dragi gosti i degustirali soljenu sardelu. U sklopu ove posjete uslijedio je posjet ekomuzeju „Kuća od mora“ koji predstavlja posvetu ribarima i pomorcima tog kraja te valorizaciju maritimne baštine, pomorske i ribarske tradicije Kvarnera, a sam ekomuzej nastao je u sklopu međunarodnog projekta „Mala barka“.

Drugi dan posjete, 25.studenog 2022.godine, FLAG-ovi iz Kalabrije posjetili su Arbacommerce d.o.o. tvrtku čiji se pogon za preradu ribe nalazi na Dubrovi. Uz stručno vodstvo obišli smo pogon tvrtke gdje smo imali priliku vidjeti cjelokupni proces od zaprimanja srdela i inčuna, čišćenja, paketiranja te ručnu i strojnu obradu proizvoda. Razgledavanje pogona zaokružili smo degustacijom slanog fileta inčuna i mariniranog fileta inčuna.

Drugi dio ovog dana posjetiti smo Ekomuzej Batana u Rovinju koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ovaj ekomuzej posvećen je najrasprostranjenijem tradicionalnom drvenom plovilu batani i zajednici koja ga je izabrala kao simbol.

Subota, 26.studenog 2022.godine bila je posvećena CROFISH-u u Poreču i cooking show-u te pripremi jela od bakalara tzv. Lo stoccafisso di Mammola sa namjernicama karakterističnim za Kalabriju- crveni slatki luk, pelati, gljive, masline, integralna pirova pašta, itd. Glavnu namjernicu bakalar tzv. Lo stoccafisso di Mammola osigurao je Giuseppe Alagna iz tvrtke StoccodiMammola Alagna&Spanò, dok su se za cjelokupnu pripremu jela sa bakalarom pobrinuli chef Vincenzo Callà iz restorana Tenuta San Nicodemo i Luca Gargiulo iz restorana Il Ponte zajedno sa chef-om Matteo Catalfamo. Na cooking show-u dobrodošlicu predstavnicima Kalabrije zaželjeli su i dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu te Graziano Prekalj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

Nedjelju, 27.studenog 2022.godine ostavili smo za razgledavanje Starog grada Labina i posjet Narodnom muzeju Labin i nezaobilaznom posjetu rekonstrukciji rudnika i vjernom prikazu rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade. Ovom prilikom veliko hvala ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Labin, Renati Kiršić, koja je samo za nas otvorila muzej u rano nedjeljno jutro.