Datum i vrijeme: 04/08/2016 19:00
Mjesto: TRGET

U četvrtak 04. kolovoza 2016. godine održana je manifestacija Fešta od pidoći na rivi u Trgetu, od 19h do 24h kao promidžbeni događaj članova, zaposlenika i volontera LAGUR-a „Alba“. Festival je organiziran sa ciljem promocije ribarstvenog područja LAGUR-a „Alba“ putem prepoznatljivog ribarskog proizvoda područja – dagnji.

Ovo malo ribarsko naselje slavilo je školjku po kojoj je šire prepoznatljivo, budući da se ona uzgaja upravo u ovom dijelu Raškog zaljeva koje se ponosi dugom tradicijom u ribarstvu i marikulturi. Na meniju su se tako mogle naći isključivo dagnje iz uzgoja na području Raškog zaljeva, a morske delicije na nekoliko načina pripremali su ugostitelji – konoba Nando Trget i obrt „Mike“. Događaj je posjetilo više od 2.000,00 posjetitelja (domaći i inozemni). U pripremi jela koristile su se isključivo dagnje iz uzgoja članova LAGUR-a „Alba“ (Obrt za marikulturu, trgovinu i ribolov „DAGNJA“, Obrt za morska mrjestilišta i ribnjaci „CINCIN“ i Obrt za morski ribolov, akvakulturu i trgovinu ribom „MARIDAGNJA“). Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Alba“ je događaj organizirala u partnerstvu sa Općinom Raša na čijem je području naselje Trget. Raški zaljev osobito je pogodan za razvoj marikulture. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, 11 ovlaštenika posjeduje povlasticu za bavljenje uzgojem školjaka – dagnja i kamenica. Svih 11 lokacija se nalazi u Raškom zaljevu. Cilj manifestacije je brendiranje i promocija ribarskog mjesta Trget kroz tradicionalne ribarske festivale koje povezuju ribarske teme i specifične aktivnosti. U tom smjeru djeluje i LAGUR „Alba“ kao organizacija koja provodi lokalni razvoj pristupom »odozdo prema gore« u okviru lokalnog partnerstva sastavljenog od predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora. Promidžbenim aktivnostima nastoji se promovirati održivo ribarstvo i akvakultura, kao i diversifikacija izvan ribolova, odnosno povezivanje ribarstva s turizmom, uzevši u obzir da je manifestaciju posjetilo više od 2000 turista + domaći posjetitelji. Na taj način obogaćuje se ukupna turistička ponuda ribarstvenog područja. Također cilj je održati standard visoke kvalitete ribe i morskih plodova, koji također osigurava visoku kulinarsku vrijednost, a samim time i promociju područja. Manifestacijom se također nastoji uspostaviti sinergija i suradnja između ribara (školjkaša) i lokalnih ugostitelja kako bi bili prepoznatljivi svojim ponudama domaćih lokalnih delicija.